VRGYO Hisse Yorum ve Analizleri, Vera Konsept Şirket İncelemesi

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerden incelemelerimize devam ediyoruz. Bu bölümde tüm detayları ile irdeleyeceğimiz şirket ise Vera Konsept Gayrimenkul yani VRGYO hisse senedi. Son dönemde yatırımcılardan Vera Konsept incelemesi ile ilgili çok sayıda talep gelince bu şirketi detaylıca incelemek istedik. Şirket ile ilgili gelen soruların başında elbette ki ‘‘VRGYO hissesi neden düşüyor’’ ilk sırada yer alıyor. Hem bu sorunun cevabı hem de VRGYO hissesi hakkında merak edilen detayları bu bölümde paylaşıyoruz.

Vera Konsept Halka Arz Süreci

Geçtiğimiz yıl halka arzı gerçekleştirilen Vera Konsept Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. o dönem çok konuşulan hisseler arasında yer alıyordu. Çünkü borsada halka arzı sonrası şirket hisseleri ciddi prim yapmıştı. Ekim 2023’te borsada halka açılan şirketin halka arz fiyatı 15,78, halka arz oranı ise yüzde 26,83 olarak belirlenmişti.

Vera Konsept Gayrimenkul halka arz edilirken en az 1yıl süre ile bedelli sermaye artırımı yapmayacağını taahhüt etmişti. Yine 1 yıl içinde dolaşımdaki pay miktarını artırmayacağını da belirten şirket, yeni bir satış veya halka arz yapılmayacağını belirtmişti. Bu ve benzeri taahhütlerle halka arz olan VRGYO hissesine talep yoğun oldu. Sonuç olarak başarılı bir halka arz gerçekleştirildi.

Vera Konsept Gayrimenkul (VRGYO) Bedelsiz Sermaye Artırımı

15 Nisan 2024 tarihinde SPK’ya bedelsiz sermaye artırımında başvuruda bulunan şirketin bu başvurusu SPK tarafından onaylandı. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 28 Haziran 2024’te onaylanan bedelsiz sermaye artışı sonrasında şirket hisseleri 17 Temmuz 2024’te yüzde 300 oranında bölündü. Bedeliz bölünen VRGYO hisse senedinde bölünme süreci sancılı geçti. Hem bedelsiz sermaye artışı öncesinde yaşanan set satışlar hem de bedelsiz bölünme sonrası fonların yapmış olduğu satışlarla şirket hisseleri sert değer kayıpları yaşadı.

Normal şartlarda bedelsiz sermaye artırım kararları hisselere pozitif yansırken, bu yıl işler değişti. Bir çok şirket bedelsiz sermaye artırımı kararı aldı. SPK başvurusunda şirket hisseleri yükselirken, başvuru onaylandığında ve bedelsiz bölünme gerçekleştiğinde hisseler genellikle satıcılı seyretti. VRGYO hissesinde de durum benzer oldu ve bedelsiz sonrası satıcılı seyir hız kazandı.

VRGYO Güncel Fiyat ve Grafik Yorumu

Halka arz sonrası ciddi anlamda prim yapan VRGYO hissesi son dönemde yaşanan sert değer kayıpları ile gündeme geliyor. Öyle ki hem aylık performansta hem de yılbaşından bu yana hisselerin performansına bakıldığında en çok değer kaybeden hisseler listelerinin ilk sıralarında yer alıyor.

VRGYO hisse senedini incelediğimizde aylık bazda yatırımcısına son 1ayda yüzde 25 kaybettirdiğini görmekteyiz. Yılbaşından bu yana değer kaybının yüzde 35’i aştığı hissede 6 aylık getiri ise yüzde -65 seviyesinde. Yıllık olarak baktığımızda ise henüz 1 yılını doldurmamış hisse senedinin halka arz fiyatının altında fiyatlandığını söyleyebiliriz. Halka arz fiyatına göre VRGYO hissesi yüzde 23 aşağıda fiyatlanıyor.

VRGYO hisse grafiği, VRGYO hisse senedi grafik yorumu ve güncel analiz 21.08.2024

Şirketin halka arzı sonrası oluşan hisse grafiği bu şekilde. Yani borsanın rekor kırdığı dönemde şirket hisseleri yatırımcısına para kaybettirmeye devam etmiş görünüyor. Bu anlamda yatırımcıların ciddi anlamda mağdur olduğu VRGYO’da yaşanan bu sert düşüşün nedeni ise elbette herkes tarafından merak ediliyor.

VRGYO Hisse Senedi Neden Düşüyor?

Ağustos ayının sonlarına yaklaşırken VRGYO hisse senedinde sert satışlar etkili olmaya devam ediyor. Borsa İstanbul 10.000 puan üzerinde ve yükselişte olmasına karşın VRGYO hisse senedi hemen her gün düşüşte. Gelen fon satışları ile birlikte son 1 ayda sert düşen VRGYO hisselerinde düşüşlerin nerede sonlanacağı merak konusu.

VRGYO hisse senedi ile ilgili yükseliş döneminde Twitter, Telegram gibi bazı sosyal medya platformlarında hisseyi pazarlayan bir kaç hesap vardı. Bunların birilerinin mal çakmalarına yardımcı olduğu düşünülüyor. Her zaman uyardığımız gibi burada sosyal medyada her gördüğünüz hisseye atlamamanın gerekliliğini bir kez daha anlamış olduk. Ancak bunu hisse alarak bizzat yaşayan yatırımcılar ciddi paralar kaybettiler. Kol kesemeyen, bir umut yeniden yükselişe geçeceğini bekleyen veya çok düştü artık yükselir diye alan bir çok yatırımcıya ciddi zarar yazdıran VRGYO hisse senedi son olarak 3,27 seviyesine kadar gerilemiş durumda.

Yaşanan bu düşüşte fon satışlarının etkisi yadsınamaz ir gerçek. Ancak bu fonlar neden bu kadar yüklü satışa geçmiş durumda? İşte burada bazı soru işaretleri var. Türkiye’nin göstergeleri olumluya ilerlerken, kredi notu artarken ve yıl sonunda faizlerin düşürülmeye başlanması beklenirken gelen satış dikkat çekici. Öyle ki bir çok GYO hissesi bu dönemde yükselişe geçmiş durumda ancak VRGYO bu yükselişlere ayak uyduramıyor.

Bazı yatırımcılar fon satışlarının patron ve yönetimle işbirliği halinde gerçekleştiğini iddia ediyor. Bazı yatırıcılar ise bilançonun kötü gelebileceğini ve bu nedenle fonların satışa geçmiş olabileceğini ifade ediyor. Analistlerinde hisse ile alakalı yaptıkları yorumlar benzer şekilde. Ancak çoğu yatırımcı patron kaynaklı bir durum olduğundan şikayetçi.

Önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen bilanço öncesi şirketin temel göstergeleri hissenin ucuz olduğunu gösteriyor. PD/DD oranı 0,66 olan Vera Konsept hisselerinin F/K oranı ise 5,09 seviyesinde. Hem borsada işlem gören diğer şirketlerle karşılaştırıldığında hem de sektörel bazda aslında ucuz kalan hisseler arasında olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Özellikle diğer sektörlerle karşılaştırıldığında oldukça ucuz hisse olduğunu söyleyebiliriz. Yani enerji sektörü ve diğer sektörlerde FK ve PDDD oranları oldukça yüksek. Bu doğrultuda enerji sektöründen incelediğimiz SMRTG hisse analiz sayfasına da göz atabilirsiniz.

VRGYO Hisse Senedi Ne Zaman Yükselir?

Yatırımcıların merak ettiği soruların bir başkası da hisselerin ne zaman yükseleceği ile ilgili olan sorular. Yani ‘ VRGYO hissesi ne zaman yükselir’ ya da ‘ VRGYO hisselerinde düşüş ne zaman son bulur’ gibi sorular geliyor. Bu soruların cevaplarını net olarak verebilmek oldukça zor. Ancak ne olursa VRGYO hissesi yükselir diye bakarsak aslında daha doğru fikir yürütme imkanımız olur.

Yakın zamanda katılım endeksinden çıkarılan VRGYO hissesinde şu an için en önemli beklenti bilanço. Borsa İstanbul tarafından yapılan bilgilendirmeye göre konsolide olmayan şirketlerin bilanço açıklamaları 20 Eylül 2024, konsolide olan şirket bilançoları için son tarih ise 30 Eylül 2024 olarak belirlendi. Son tarihe bırakmadan şirketin bilançosunu açıklamasını beklemekteyiz. Muhtemelen 15 gün içerisinde VRGYO 2. çeyrek bilançosunu görmüş oluruz diye düşünüyoruz. Son gelen AVM satış haberinin bilanço kalemlerine etkisi ve diğer işlerin bilançoya etkilerini yakından takip etmek gerekiyor. Yeni gelecek bilanço sonrası oluşacak olan F/K ve PD/DD oranı da yatırımcıların dikkat etmesi gereken diğer bir gösterge olacak.

VRGYO hissesinde yükselişi tetikleyebilecek önemli bir gelişme olarak ABD’nin faiz indirimlerine başlaması gösterilebilir. Çünkü ABD Merkezi Bankası FED’in faiz indirimine gitmesi diğer ülkelerde de faiz indirimlerini tetikleyebilecek önemli bir gelişme olacaktır. Bu alamda FED ‘in faiz indirimi sonrası gözler TCMB’ye çevrilecek ve Türkiye’de de faizlerin düşürülmesi gündeme gelecektir. Zaten bir çok banka ve kurum TCMB’den yıl sonuna doğru faiz indirimi bekliyor. Bu anlamda GYO şirketleri için yıl sonunda daha pozitif bir görünüm oluşması beklenebilir. Türkiye’de faiz seviyesi oldukça yüksek olduğundan GYO tarafında baskı uzun süredir hissediliyordu. Son dönemde yılsonu faizlerin ineceği düşüncesi ile GYO şirketleri hisselerine olan talep arttı ancak bu durum VRGYO tarafında hissedilmedi.

Önümüzdeki dönemde yatırım fonlarının şirket hisselerinde nasıl pozisyon alacağı önemli olacak. Diğer bir önemli detay ise şirket patronu ve ortakların alacağı kararlar olacak. Bu anlamda şirketin borsada işlem gören paylarında olabilecek değişiklikler dikkatle takip edilmeli. Çünkü olası bir patron satışı veya ortak satışı gündeme gelebilir. Bu anlamda KAP üzerinden yapılacak duyuruları takip etmekte fayda var. Borsada işlem gören tipe dönüşüm benzeri kap bildirimleri hissede satış baskısının artmasına neden olabilir.

VRGYO Hisse Senedi İnceleme Sonuçları

Sonuç olarak VRGYO tarafında net olarak dip oluştu demek oldukça zor. Ancak yukarı potansiyeli ile aşağı potansiyeli karşılaştırırsak bizce yukarıya yönelik daha yüksek bir potansiyele sahip. Şu sıralarda 3,28 seviyesi civarında işlemlerin geçtiği VRGYO hisse senedinde düşüş trendi devam ediyor. Kap açıklamaları ile yön yukarı dönebilir. Eğer olumlu bilanço ve KAP bildirimleri görmezsek düşüşler bir miktar daha derinleşebilir. Bu durumda hisse fiyatı 3 lira altını da test etmek isteyebilir. Bizim görüşümüz düşüşlerin devamı halinde 2,95 – 3,10 aralığının en azından tepki yükselişini yakalamak için uygun alım aralığı olduğu yönünde. Ancak tabi endeksin gidişatı da dikkate alınmalı. Son dönemde artan yeni virüs spekülasyonlarının borsaya etkileri de dikkate alınarak daha doğru kararlar verilebilir. Hisse fiyatının 3 lira altına inme ihtimali de olsa da, bu seviyelerin altında çok uzun süre kalıcı olabileceğini düşünmüyoruz. Bu nedenle 3,10 altında endeks tarafı da kontrol edilerek yavaş yavaş alıma geçilebilir diye düşünüyoruz. Ancak bu sadece bizim değerlendirmemiz. Hiç bir şekilde yatırım tavsiyesi içermediğini belirtelim. Kendi kararlarınızı kendiniz almalısınız. Bunun için yatırım kuruluşlarında SPK lisanslı olarak görev alan danışmanlarınızla irtibat kurabilirsiniz.

VRGYO hisse senedi hakkında güncel gelişmeleri, yorum ve analizleri paylaşmaya devam edeceğiz. Bizi takipte kalın. Varsa soru, görüş ve önerileriniz bize iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz. Yine konu altına yorum yaparak kendi görüşlerinizi de ifade edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:HEKTAŞ (HEKTS) Bedelli Sermaye Artırımı İçin SPK’ya Başvurdu
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Kontrolmatik yeni iş ilişkisi kontr hisse
Kontrolmatik 8,1 Milyon Euro Tutarında Yeni İş İlişkisini Duyurdu
katılım endeksi nedir, hangi hisseler katılım endeksine girebilir
Katılım Endeksi Nedir? Borsada Katılım Endeksine Uygun Hisseler
bedelsiz sermaye artırımı nedir, bedelsiz sermaye artışı amaçları ve sonuçları
Bedelsiz Sermaye Artırımı Nedir? Hisse Fiyatını Nasıl Etkiler?
eupwr hisse analizi, europower enerji güncel şirket yorumları
Europower Enerji Yorumları, EUPWR Güncel Hisse ve Şirket Analizi
Mehmet Şimşek borsa kazançlarının vergilendirilmesi
Mehmet Şimşek’in Borsa Kazançlarına Yönelik Vergi Açıklaması
Trump'a yapılan saldırı piyasaları nasıl etkiler?
Trump’a Saldırı Piyasaları Nasıl Etkiler? Borsa, Döviz, Altın, Bitcoin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsa Burada | © 2024 | Döviz, Borsa ve Finans Piyasaları