Bu Hafta Gözler FED ve TCMB’de Olacak, Ekonomik Takvim

Geçtiğimiz hafta piyasalar açısından oldukça çalkantılı bir şekilde geride kaldı. Aslında piyasalardan ziyade daha çok borsanı çalkantıda olduğunu da söyleyebiliriz. Hisse senetlerinin bir kısmının son 1 yılın diplerine kadar gerilediği haftanın son işlem gününde bir toparlanma yaşandı. Şimdi borsada Cuma günü yaşanan yükselişin devam edip etmeyeceği merak ediliyor. Bu hafta için Borsa İstanbul fiyatlamaları üzerinde etkili olabilecek iki önemli gelişme var. FED faiz kararı ve TCMB faiz toplantısı. Bu gelişmeler ve ekonomik takvimdeki diğer detayları yazımızda anlattık.

Haftalık Ekonomik Takvimde Öne Çıkanlar

Pazartesi Çin ve Japonya’da piyasalar kapalı olacak. Japonya’da yaşlılara saygı günü, Çin’de ise Sonbahar ortası festivali nedeniyle pazartesi piyasalar tatilde.

Türkiye’nin Bütçe Dengesi verisi 16 Eylül Pazartesi saat 11.00’de açıklanıyor olacak.

17 Eylül’de Çin yine Sonbahar ortası festivali nedeniyle kapalı olacak. ABD’de ise önemli veri açıklamaları olacak. Salı günü saat 15.30’da Çekirdek perakende satışlar, perakende satışlar verileri, 16.15’te ise sanayi üretimi ve imalat üretimi verileri açıklanacak. Kanada tarafında ise TÜFE ve Çekirdek TÜFE rakamları takip edilecek.

18 Eylül Çarşamba günü saat 09.00’da İngiltere’de TÜFE ve Çekirdek TÜFE rakamları açıklanıyor olacak. Saat 12.00’de ise AB tüfe ve çekirdek tüfe verileri takip edilecek. Günün ve hatta haftanın asıl önemli detayı ise FED faiz kararı olacak. Saat 21.00’de faiz kararını açıklayacak olan FED’in Başkanı Powell, 21.30’da kameralar karşısına geçip basın toplantısında soruları yanıtlayacak.

Haftalık ekonomik takvimde 19 Eylül 2024 tarihi Türkiye için kritik öneme sahip olacak. Öncesinde FED faiz kararını almış TCMB, ABD Merkez Bankası’ndan sonra nasıl bir hamle yapacak ya da yapacak mı? Perşembe günü saat 14.00 itibari ile TCMB’nin faiz kararını takip ediyor olacağız.

Yine İngiltere Merkez Bankası BOE de perşembe günü TCMB ile aynı anda faiz kararını açıklayacak. Perşembe günü takvim yoğunluğu bunlarla da bitmiyor. ABD tarafında İşsizlik haklarından yararlanma başvuruları ile Philadelphia FED imalat endeksi verileri izleniyor olacak.

Haftalık takvimde öne çıkan gelişmeler arasında Japonya’nın faiz kararı da var. 20 Eylül Cuma gününde ise Japonya Merkez Bankası BOJ’un faiz kararı takip edilecek. Sabah saat 06.00’da faz kararını açıklayacak olan BOJ’un oranlarda bir değişikli yapması beklenmiyor.

FED ve TCMB’den Beklentiler Neler?

Tüm dünyanın gözü kulağı Çarşamba gecesi gelecek ABD faiz kararında olacak. FED’in toplantısı 17 Eylül’de başlayacak ve karar ve açıklama metni 18 Eylül’de belli olacak. ABD Merkez Bankası FED’in faiz indirimine kesin gözü ile bakılıyor. Ancak bu oranın yüzde 25 mi yoksa yüzde 50 mi olacağı konusunda pey çelişkiler var.

FED’in faiz indirim kararı ile piyasalara destek olması bekleniyor. 50 baz puanlık bir faiz indirimi gelmesi halinde, ertesi gün TCMB’den de önümüzdeki toplantılar için bir faiz indirimi sinyali girebiliriz. Şu aşamada TCMB’nin bu toplantıda faiz indirmesi beklenmiyor. Ancak son dönemde faizlerin yüksekliği nedeniyle yaşanan bazı ekonomik aktivitelerin kötüye gitmesi TCMB’ye erken bir adım da attırabilir.

TCMB’nin faiz indirmesi halinde başta GYO sektörü olmak üzere hisse senedi piyasasının genelinde yukarı yönü bir hareket başlayabilir. Yine TCMB’nin önümüzdeki toplantılarda faiz indirimi sinyali vermesi de Borsa İstanbul için pozitif algılanacak bir gelişme olarak kabul edilebilir.

Piyasalarda genel beklenti FED’in 25 baz puan faiz indireceği TCMB’nin ise faizleri sabit tutacağı yönünde. Ancak FED’in 50 bp faiz indirmesini bekleye uzmanların sayısı da pek az değil. TCMB’den ise beklenti büyük ölçüde bu toplantıda faizlerin sabit kalması yönünde. Aksine bir gelişme yaşanır ve TCMB faiz indirirse Borsa İstanbul’da sert yükselebilir ancak bu şu an için oldukça zayıf bir ihtimal. TCMB’den bu toplantıda asıl beklenti, önümüzdeki toplantılar için bir faiz indirim sinyalinin gelip gelmeyeceği ile ilgili olacak. Geçen hafta borsa neden düşüyor başlıklı makalede TCMB’nin faiz indirimi ile ilgili detaylara değinmiştik.

İlginizi Çekebilir:Smart Güneş Hisse Yorumları, SMRTG Hisse Analizi
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Smart güneş hisse yorumu, smrtg hisse analizi
Smart Güneş Hisse Yorumları, SMRTG Hisse Analizi
EPDK açıkladı: elekriğe yüzde 38 zam geldi
Elektriğe Yüzde 38 Zam Geldi. Enerji Hisseleri Nasıl Tepki Verir?
Özata Denizcilik halka arz oluyor, halka arz ile ilgili hap bilgiler
Özata Denizcilik San. ve Tic. A.Ş. Halka Arz Oluyor (SPK Onayladı)
ASTOR'da dev hisse satışı - 37 milyon lot
ASTOR Hisse Satışı! Feridun Geçgel 37 Milyon Lot Hisse Satıyor
CANTE bedelsiz tarihi netleşti,cante hisse senedi bedelsiz bölünme tarihi
CANTE Bedelsiz Bölünme Tarihi Belli Oldu. İşte Detaylar
euro ne olur, yükselir mi düşer mi, eurusd parite yorumları
Euro Ne Olur? Euro Dolar Paritesi Düşer mi? EURUSD Analizi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsa Burada | © 2024 | Döviz, Borsa ve Finans Piyasaları