Son Dakika: ABD Merkez Bankası FED 50 Baz Puan Faiz İndirdi

Uzun süredir beklenen ABD Merkez Bankası’nın faiz kararı açıklandı. FED beklentilerin üzerinde 50 baz puan faiz indirimine gitti. Piyasa beklentisi 25 baz puan iken gelen 50 baz puanlık faiz indirimi piyasalar tarafından pozitif karşılandı. Şimdi gelin FED faiz kararı sonrası piyasalarda yaşanan son gelişmelere göz atalım.

FED’in 50 Baz Puanlık Faiz İndirimine Piyasaların İlk Tepkisi

FED faiz kararı gelmeden önce euro dolar paritesi 1,1120 seviyesinden fiyatlanıyordu. FED faiz indirimi kararı ile beraber şu sıralarda 1,1170 seviyesine kadar yükselmiş durumda. Karar öncesinde hafif negatif seyreden ABD borsaları ve Avrupa vadeli endeksleri karar sonrasında pozitif tarafa geçmiş durumda.

Piyasaları FED’in 50 baz puanlık faiz indirimine piyasaların ilk tepkisi oldukça olumlu oldu. Şimdi gözler FED Başkanı Powell’a çevrilmiş durumda. Başkan Powell, 21.30’da kameralar karşısına geçecek. Basın toplantısında yapılacak olan değerlendirmeler ve Powell’ın gelecek sorulara vereceği yanıtlar piyasalar açısından çok önemli olacak. Başkan Powell’ın güvercin tonda mı şahin tonda mı mesajlar vereceği piyasalar açısından büyük önem taşıyor olacak.

Yarın Borsa İstanbul Ne Olur?

Gelen 50 baz puanlık faiz indirimi tüm dünya borsaları için pozitif bir gelişme olarak kabul edilebilir. Ancak şimdi gözler Powell’ın açıklamalarında olacak. Eğer şahin tonda bir söylem gelirse, ilerisi için faiz oranlarında daha fazla indirime işaret eden bir açıklama gelmezse bu durum piyasaları tersine döndürebilir. Ancak Powell’ın ileriye yönelik daha fazla faiz indirimine yeşil ışık yakması halinde hem Borsa İstanbul hem de küresel hisse senedi piyasalarında yükselişler hız kazanabilir.

Borsa İstanbul’da şu an itibariyle yarınki beklenti yükseliş yönlü bir başlangıç olacağı yönünde. Ancak Powell’ın açıklamalarını takip etmekte yarar var. Tabii yarın gözler TCMB faiz kararına da çevrilecek. Bu anlamda TCMB’nin de ne yönde adım atacağı önemli olacak.

FED Faiz Kararı Sonrası Altın Rekor Kırdı

Beklentilerin üzerinde gelen faiz indirimi sonrasında ons altın rekor kırdı. 2,600 doları zorlayan ons altının Powell’ın açıklamaları sonrası nasıl br yön bulacağı merak konusu.

ABD Faiz İndirdi Ama Dolar Neden Düşmüyor?

Aslına bakarsanız faiz kararı sonrasında dolar düşüşe geçti. Yani dolar endeksi düşüşte ve ABD tahvil faizleri geriliyor. Ancak dolar TL paritesinde düşüş yok. Çünkü burada Türkiye’nin global piyasalardan ayrışması söz konusu. Küresel anlamda dolar faiz kararı sonrasında düşüşe devam ediyor ancak TL karşısında hala 34 üzerinde kalıcı durumda.

Doların TL karşısında düşmemesinin edeni de içeride kurun kontrol altında tutulduğunu gösteriyor denilebilir. FED’in faiz indirimi sonrasında TCMB’nin eline bir koz gelmiş oldu. Carry Trade tarafında çok daha cazip hale gelen Türk Lirası tarafında TCMB’den bir faiz indirimini yarın görür müyüz muamma. Ancak sonraki toplantıda bir faiz indirimi gelme ihtimali bu karardan sonra oldukça yükseldi diyebiliriz. Yarın ki TCMB toplantısında bir faiz indirimi sinyali gelir mi diye piyasaların gözü kulağı TCMB açıklamasında olacak.

Kripto Paraları Nasıl Etkiledi?

FED’in faiz kararı sonrasında bitcoin ve kripto paralar tepkisiz kaldı. Çünkü bu tarafta bu faiz indirimi zaten önden fiyatlanmıştı. Bir kaç gün önce 50 üzerinde tutunmaya çalışan bitcoin bugün 60 bin doları aştı. Şu sıralarda da FED’in faiz indirimi sonrasında 60K üzerinde tutunduğunu belirtebiliriz.

Başkan Powell’ın Açıklamaları

Bugün FED Başkanı Jerome Powell, para politikasına ve ekonomik görünüme dair önemli açıklamalarda bulundu. Powell’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar, FED’in faiz indirim kararlarında esneklik vurgusunu ortaya koyuyor. Son toplantıdan bu yana alınan verilere dayanarak 50 baz puan faiz indiriminin doğru adım olduğuna karar verdiklerini belirten Powell, gelecekteki kararların da ekonomik koşullara göre şekilleneceğini ifade etti. Özellikle, enflasyonun ısrarcı olduğu ve ekonominin güçlü kalmaya devam ettiği bir senaryoda, faiz indirim hızını azaltabileceklerini ya da gerektiğinde durdurabileceklerini dile getirdi. Para politikasında önceden belirlenmiş bir rotada olmadıklarını ve kararların her toplantıda yeniden değerlendirileceğini vurguladı.

Powell, enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin azaldığını, ancak iş gücü piyasası için aşağı yönlü risklerin arttığını belirtti. Para politikasının arz ve talep dengesini yeniden sağlamaya yardımcı olduğunu söyleyen Powell, FED’in birincil odağının enflasyonu kontrol altına almak olduğunu yineledi. FOMC üyelerinin fiyat istikrarı ve tam istihdam hedeflerine odaklanmaya devam ettiğini ifade eden Powell, ekonomik projeksiyonların kesin bir plan olmadığını ve ekonomideki gelişmelere bağlı olarak para politikasının ayarlanacağını belirtti. Kararların, ekonomik göstergelere dayanarak her toplantıda yeniden gözden geçirileceğini ve FED’in gerektiğinde daha hızlı veya daha yavaş hareket edebileceğini ekledi.

İlginizi Çekebilir:Biden Adaylıktan Çekildi, Kamal Harris’i Destekleyecek
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

bitcoinde yükseliş devam eder mi, güncel kripto para yorumları
Bitcoin ve Kripto Paralar Yükselişte, Güncel BTCUSD Yorum ve Analizleri
Türkiye gri listeden çıktı, borsaya etkileri nasıl olacak
Türkiye Gri Listeden Çıktı. Borsaya ve Piyasalara Etkileri
Kripto paralar güne nasıl başlıyor, güncel analizler ve yorumlar
Kripto Piyasası Güne Nasıl Başlıyor? Bitcoin, Ethereum ve Diğerleri
Bitcoin 70.000 doları aşabilir mi? Bitcoinde yükseliş sürer mi? Güncel teknik analiz
Bitcoin’de Yükseliş Sürer mi? Güncel Bitcoin ve Kripto Yorumları
türkiye gri listeden çıkıyor borsa nasıl etkilenir
Türkiye Gri Listeden Çıkıyor mu? Borsa Nasıl Etkilenir?
euro ne olur, yükselir mi düşer mi, eurusd parite yorumları
Euro Ne Olur? Euro Dolar Paritesi Düşer mi? EURUSD Analizi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsa Burada | © 2024 | Döviz, Borsa ve Finans Piyasaları