Eylül Ayının Şampiyonu Gümüş, Kaybedeni Borsa Yatırımcısı Oldu

Piyasaların oldukça kırılgan olduğu bir Eylül ayını geride bıraktık. Geriye dönüp baktığımızda Eylül ayı getirilerinde yatırımcısına en çok kazandıran yatırım aracı gümüş oldu. İsrail ile İran arasındaki gerilimin artmasıyla birlikte sert yükselene emtia ürünleri içerisinden sıyrılmayı başaran gümüş, petrolü ve altını geride bırakıp zirveye yerleşti. En az kazandıran yatırım aracı ise daha doğrusu Eylül’ün tek kaybettiren yatırım aracı ise Borsa İstanbul oldu. Gelin Eylül ayında hangi yatırım araçları kazandırdı, hangileri kaybettirdi sorusunun cevabına ve merak edilen ayrıntılara birlikte göz atalım.

Eylül Ayının Kazandıran Yatırım Araçları

2024 Eylül ayında popüler yatırım araçları arasında en dikkat çekici performansı emtialar sergiledi. Bu süreçte, özellikle gümüş getiri açısından ön plana çıktı. Eylül ayında gümüş, altına kıyasla biraz daha yüksek bir performans sergileyerek yatırımcıların yüzünü güldürdü. Bitcoin de pozitif bir ivme yakalayarak %7,3 oranında bir getiri sağladı ve %8’e yakın kazanç elde eden gümüşün hemen ardından ikinci sırada yer aldı. Ons altın ise %5,24 getiri ile, gram altınla birlikte en çok kazandıran üçüncü yatırım aracı oldu.

Döviz kurları da yatırımcılarına az da olsa para kazandırn yatırım araçları arasında yer aldı. Eylül ayında ortalama yüzde 1 artış gösteren dolar, euro ve sterlin gibi para birimlerine yatırım yapanlar da kazanan tarafta yer aldılar. Bir de Eylül ayının kaybedenleri ve yatırımcısına kaybettirenleri vardı. Dilerseniz bir de onlara göz atalım.

Eylül’ün Kaybettiren Yatırım Araçları

Eylül ayında tek kaybeden borsa yatırımcısı oldu. Altın yatırımcısı kazandı, parasını gümüşe yatıran kazandı. Mevduat faizine yatıran kazandı. Yabancı borsalara yatıranlar bile kazandı ancak Borsa İstanbul’a parasını yatıran yatırımcılar Eylül ayının kaybedenleri arasında yer aldı. Uzun sürdir devam eden BIST100’deki düşüş eğilimi Eylül ayında da sürdü ve Eyü ayını %2,17’lik bir kayıpla kapadı. Tabii hisse senetleri özelinde yaşanan kayıplar çok daha yüksekti. Dilerseniz Eylül ayının en çok kaybettiren yatırım araçlarına da kısaca bir bakalım.

Eylül Ayında Yatırımcısına En Çok Kaybettiren Hisseler

Borsa İstanbul’da BIST100 endeksine dahil olan hisseler özelinde bakıldığında Eylül ayının en çok kaybettiren hisse senetleri sıralamaası şu şekilde oluştu.

  • REEDR – %28,58
  • BTCIM – %26,09
  • ADEL – %23,10
  • CWENE – %19,76
  • AGROT – 17,63

Eylül ayında en çok kaybettiren hisseler bu şekilde oluşurken işin daha da kötü bir tarafı var. Borsa İstanbul’da Ekim ayı ile birlikte yeni bir satış dalgası başladı. 1 Ekim tarihinde İran’ın İsrail’i vurması sonrası artan gerginlik Borsa İstanbul tarafında hisse senedi performanslarını olumsuz etkiledi. Son bir haftada Borsa İstanbul yaklaşık yüzde 10 değer kaybederken, bir çok hisse senedinde haftalık kayıp yüzde 20’yi aştı.

İsrail-İran arasındaki gerilimin artması halinde borsanın daha da düşebileceği öngörülürken, olası bir anlaşma haberi ise borsada ve hisse senetlerinde sert alımları beraberinde getirebilir gibi duruyor. Hisse senetlerinin yılbaşından bu yana gösterdiği performanslara bakıldığında borsada içler acısı bir tablo olduğunun altını çizmekte fayda var. Şimdi yılbaşından bu yana hangi yatırım aracı ne kazandırdı bir de onlara bakalım isterseniz.

Yılbaşından Bu Yana En Yüksek Getiriyi Sunanlar: Bitcoin ve Gram Altın

Eylül ayında olduğu gibi yıl genelinde de parasını altında değerlendirenler en mutlu yatırımcılar arasında yer aldı.

2024’ün son çeyreğine girerken yılbaşından bu yana en yüksek getiriyi sağlayan iki yatırım aracı Bitcoin ve gram altın oldu. Her iki varlık da %50 civarında bir getiri sunarak yatırımcılarını sevindirdi. Ons altın, yılbaşından itibaren yaklaşık yüzde 30 kazandırdı, gram altın ise çok daha fazla para kazandırdı. Öyle ki gram altın fiyatı dolar kurunun da yükselişiyle birlikte gram altın %40’ın üzerinde bir getiri sağlamayı başardı. Gümüş, yıl boyunca %35 oranında değer kazandı ve %28,5 getiri sunan ons altını geride bırakarak yatırımcılara daha iyi bir performans sağladı.

Borsa İstanbul tarafında ise yılbaşından bu yana bakıldığında bir getiri var. Yüzde 28’lik bir kazanç görülmekte ancak hisse bazlı bakıldığında borsada işlem gören hisselerin yüzde 70’inin para kazandırmaktan öte kaybettiren tarafta yer aldığını ifade edebiliriz. Özelliklede enerji sektörü hisselerinde yatırımcılar cidi kayıplar yaşadı. Kontrolmatik, Europower, Astor Enerji ve benzeri popüler şirketlerin hisselerinde ciddi oranda zarar eden yatırımcılar olduğu biliniyor.

Döviz kurlarında ortalama yüzde 15 civarında bir artış yaşandı. Parasını dolar ve euro tarafında değerlendirenler az kazanmış gibi görünse de aslında borsa yatırımcılarına göre daha iyi bir oranda getiri elde ettiklerini söyleyebiliriz.

İlginizi Çekebilir:Bedelli Sermaye Artırımı Nedir? Hisse Fiyatını Nasıl Etkiler?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Binance Filistinli yatırımcıların varlıklarına el koydu
Binance, Filistinli Kripto Yatırımcılarının Hesaplarına El Koydu (İddia)
Özata Denizcilik halka arz oluyor, halka arz ile ilgili hap bilgiler
Özata Denizcilik San. ve Tic. A.Ş. Halka Arz Oluyor (SPK Onayladı)
VRGYO hisse yorumları
VRGYO Hisse Yorum ve Analizleri, Vera Konsept Şirket İncelemesi
CANTE hisse yorumları, bedelsiz sermaye onarımı ve Odaş'ı hisse satışı incelemesi
CANTE Hisse Analizi, Odaş Hisse Satışı ve Bedelsiz Onayı Yorumu
Hektaş bedelli sermaye artırımı kararı aldı. Süreç ile ilgili merak edilenler
HEKTAŞ (HEKTS) Bedelli Sermaye Artırımı İçin SPK’ya Başvurdu
TÜPRAŞ hisse senedi yorum ve analizleri
TUPRS Hisse Analizi, Güncel TÜPRAŞ Yorum ve Beklentileri 2024

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsa Burada | © 2024 | Döviz, Borsa ve Finans Piyasaları