Euro Ne Olur? Euro Dolar Paritesi Düşer mi? EURUSD Analizi
- Euro Ne Olur? Euro Dolar Paritesi Düşer mi? EURUSD Analizi
- Euro Neden Düşüyor?
- Euro Dolar Paritesi Nereye Kadar Düşer?
- EURUSD Parite Analizi
- Euro TL Fiyatı Ne Olur?
Avrupa Birliği içerisinde son zamanlarda çatlak sesler artmaya başladı. Özellikle son seçimlerde aşırı sağcı adayların seçimlerden zafere ayrılmış olması AB’nin devam edip etmeyeceği konusunda soru işaretlerini artırdı. Bu durum da AB para birimi Euro’nun ABD doları karşısında değer kaybetmesine neden oldu. Peki euro nereye kadar düşer? EURUSD paritesinde destek ve direnç seviyeleri neler? İşte sizler için hazırladığımız detayı euro ve euro dolar paritesi analizi..
Euro Neden Düşüyor?
AB tarafında son yapılan seçimlerde aşırı sağcı adaylar kazanan tarafta yer aldı. Fransa gibi bazı ülkeler bunun üzerine erken seçim çağrısında bulundu. Aşırı sağcıların siyasi görüş olarak bir bölümü AB!’nin dağıtılması yönünde. Yine göç ve benzeri bazı politikalarda da çok daha katı tutum sergiliyorlar. Bu durum nedeniyle aşırı sağcıların AB ülkelerinde iktidara gelmesi demek AB’de yeni çatlakların oluşması anlamına gelebilir. Bildiğiniz üzere daha önce İngiltere Avrupa Birliği topluluğundan çıkmıştı. Bu tarz yeni çatlaklar oluşması halinde AB’nin geleceği riske girebilir. Tüm bu risk faktörleri de euroda değer kaybına neden oluyor.
Diğer taraftan ECB’nin ABD Merkez Bankası FED’in nünde faiz indirmeye başlaması da euronun değer kaybını destekleyen başka bir detay olarak karşımızda. Avrupa’da faiz oranları düşüşe geçtiği için euronun bir tık zayıf kaldığı söylenebilir.
Euro Dolar Paritesi Nereye Kadar Düşer?
ABD tarafında gelen son veriler sonrasında Eylül ayında bir faiz indirimi gelir mi diye sorulmaya başlandı. Diğer taraftan Avrupa Merkez Bankası ise ilk adımı atarak 25 baz puanlık faiz indirimine gitti. Önümüzdeki ay için ECB’de faiz indirimlerinin devam edip etmeyeceği henüz belirsizliğini koruyor. Eğer FED harekete geçmeden ECB 2. kez faiz indirimine giderse bu durumda euro tarafında bir miktar daha zayıflama görülebilir.
Seçimlerin sonucunda değer kaybeden sadece euro kuru olmadı. Avrupa’da borsalarda da satışlar görüldü. EURUSD paritesini incelerken borsalarda yaşanacak fiyat hareketlerine odaklanmakta da fayda olacaktır. Bu anlamda Avrupa borsalarında yaşanacak olası satışların Borsa İstanbul tarafında da yansımaları olabileceği için BIST yatırımcılarının da hem Avrupa borsalarını hem de pariteyi takip etmesi faydalı olacaktır.
EURUSD Parite Analizi
Parite tarafında haftalık kapanış 1,07 altında gerçekleşti. Her ne kadar AB tarafında ekonomik veriler iyiye gidiyor gibi görünse de yukarıda bahsettiğimiz risklerden ötürü euro tarafı satıcılı kalmayı sürdürüyor. İlerleyen günlerde euro için faiz politikasından daha fazla AB’de siyasi gelişmeler etkili olacak gibi görünüyor. Bu gelişmeler eşliğinde grafikler bize ne söylüyor biraz da onlara bakalım.
Euro dolar paritesinde günlük grafiği incelediğimide karşımıza çıkan önemli seviyeleri grafik üzerinde gösterdik. Düşüşlerin devamı halinde 1,0665 civarı ve daha aşağısında 1,06 seviyesi takip edilmeli.
Olası toparlanmalarda ise izlenmesi gereken seviyeler 1,0720 ve 1,08 seviyeleri. Euro tarafında baskının kalkması için özellikle 1,08 üzerinde kalıcılık sağlayan fiyatlamalara ihtiyaç var gibi duruyor.
Haftalık eurusd parite grafiğinde ise fiyatların 1,06 altına kayıp, kalıcılık sağlaması durumunda 1,0450 seviyesine kadar yeni bir satış dalgası ile karşılaşılabileceği görülmekte. Tabi burada siyasilerden gelecek açıklamalar ve hem ECB hem de FED’in atacağı adımlar da önem taşıyor olacaktır. Haftalık parite grafiğinde yukarıda önemli bölge olarak 1,0780-1,820 aralığı olduğunu belirtebiliriz. Bu aralık üzerine atıp tutunması halinde paritede yükselişler görülebilir. Ancak özellikle siyasi açıklamalar, seçim sonuçları vb. durumların anlık sert hareketler oluşturabileceği unutulmamalıdır. Bu tarz durumlarda teknik analizin işe yaramayacağı gözden kaçmamalıdır.
Euro TL Fiyatı Ne Olur?
Kurda bir dönem oldukça fazla volatilite vardı. Euro kaç tl olmuş diye devamlı ekrana bakılırdı. Ancak şu an bu volatilite azalmış durumda. Bakan Mehmet Şimşek’in göreve gelmesi sonrası atılan adımlar bunda etkili oldu. Faiz oranları %50 düzeyine çıkarıldı. CDS oranları 280 baz puan altına geriledi. Bu durumda kur tarafında volatilitenin düşmesini sağladı. Ancak yine de TL’de değer kaybı durmuş değil. Hem dolara karşı hem de euroya karşı yavaş olsa da değer kaybı sürüyor.
Bir kaç yıl öncesine gittiğimizde pariteyle aynı orantılı fiyatlanan TL çaprazlı kurlardan söz edebilirdik. Ancak günümüze geldiğimizde euro dolar paritesinin TL çaprazlı kurları çok fazla etkilemediği görülüyor. Normal şartlarda parite yükseldiğinde TL karşısında euronun yükselmesi doların düşmesi belenir ancak dolar bir türlü düşmüyor. Yani eurusd paritesi 1,10 üstüne attığında da ülkemizde dolar ralli yapıyordu. Bu anlamda dinamikler normale göre biraz değişmiş durumda.
Dolayısı ile şu an 35 liradan fiyatlanan euro için eurusd paritesinde düşüş olsa da pek bir değişiklik olmayabilir. Hatta euro dolar paritesi 1,04’e düşerken euro kurunun da TL karşısında yükseldiğini izleyebiliriz. Çünkü düzenli şekilde yükselen bir dolar kuru var. Paritedeki kayıp doların da yükselmesini tetikleyebilir. Bu da hem doların hem de euronun TL karşısında yükselmesine neden olabilecektir.