Özata Denizcilik San. ve Tic. A.Ş. Halka Arz Oluyor (SPK Onayladı)

Özata Denizcilik, Yalova Tersaneler Bölgesi’nde faaliyet gösteren bir denizcilik firması olarak, bakım, onarım ve dönüşüm hizmetleri sunuyor. Şirket, Sermaye Piyasası Kurulu’nun onayı ile halka arz sürecine girmiş durumda. Önümüzdeki hafta halka arz talep toplama işlemi gerçekleştirilecek. Sonraki hafta ise şirketin borsada işlem görmeye başlaması bekleniyor. Özata Denizcilik halka arzı ile ilgili merak edilen tüm detayları ele aldık.

Özata Denizcilik Halka Arz Fiyatı ve Detaylar

Vakıf Yatırım Menkul Değerler AŞ liderliğinde yürütülen bu halka arzda, hisse başına fiyat 105,00 TL olarak belirlenmiş ve bu fiyat, yüzde 35 oranında iskonto ile yatırımcılara sunulacak. Mevcut sermaye, halka arz ile birlikte 60 milyon TL’den 71 milyon 350 bin TL’ye çıkarılacak. Toplam 13 milyon 350 bin TL nominal değerli payların arzı, 11 milyon 350 bin TL sermaye artırımı ve 2 milyon TL ortak satış yoluyla gerçekleşecek.

Şirketin borsada OZATD kodu ile işlem görmeye başlaması bekleniyor. Öncesinde ise halka arzda talep süreci başlayacak. Özata Denizcilik halka arzında öne çıkan gelişmeler ise şu şekilde..

OZATD Halka Arz Yöntemi

Yatırımcılar için payların yarısı yurt içi bireysel yatırımcılara, diğer yarısı ise yurt içi kurumsal yatırımcılara tahsis edilecek. Halka arzın “Sabit Fiyat ile Talep Toplama” ve “En İyi Gayret Aracılığı” yöntemiyle yapılması planlanıyor. Bu süreçte, toplam halka arz büyüklüğünün yaklaşık 1 milyar 401 milyon TL olacağı ve halka açıklık oranının yüzde 18,71 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor.

105TL fiyatla halka arz edilecek olan şirketin yüzde 35 iskontolu olarak halka arz edileceği belirtiliyor. Ancak son yapılan halka arzlar ne kadar iskontolu denilse de piyasa fiyatlamalarının yatırımcıları pek memnun etmediği bir gerçek. Bu anlamda paylaşılan tüm bilgilere sorgusuz inanmamakta fayda var.

Şirket halka arzı katılım endeksine uygun olarak gerçekleştiriliyor. Halka arza katılmak isteyenlere 20 lot civarı bir dağıtım olması bekleniyor. Tabii halka arza başvuran yatırımcı sayısına göre bu miktar değişiklik gösterebileceği unutulmamalı.

Şirketin Faaliyetleri ve Altyapısı

50 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösteren Özata Denizcilik, 28 bin ton kaldırma kapasiteli Dok 2 ve 10 bin ton kapasiteli Dok 6 yüzer havuzları ile hizmet veriyor. Şirket, maksimum 300 metre uzunluğundaki deniz taşıtlarının bakım, onarım ve dönüşüm işlemlerini gerçekleştiriyor. Ayrıca, gemi dönüşüm projeleri de şirketin hizmet kapsamına dahil.

Tuzla’da 1985yılında kurulan şirket, 2002 yılında Yalova’ya yatırımlar yaparak 60.000 m2 büyüklüğünde devasa büyüklükte bir alana sahip sektörün öncü şirketlerin iri haline gelmiştir. Kurucu ve patron koltuğunda ise Özdemir Ataseven oturmakta.

Halka arzdan gelecek paranın %45’inin borç ödemeye ayrıldığı ifade ediliyor. Bu anlamda maalesef son dönemde süregelen borç kapama amacı ile halka arz yapılması iddiaları gündeme geliyor. Kredi maliyetleri çok yüksek olduğu için, şirketler halka arzı paraya en kolay ulaşım aracı olarak görüyor. Ancak sonuç olarak hisseler orta vadede yatırımcıların canını ciddi anlamda yakabiliyor. Bunun son örneği olarak VRGYO hisselerinde yaşanan sert düşüş gösterilebilir. Bu anlamda SPK’nın şirketlere bir düzenleme yapması makul olacaktır.

Enerji Kullanımı ve Çevresel Yaklaşımlar

Şirketin operasyonel giderlerini azaltma amacıyla 1,2 MW kapasiteli bir güneş enerjisi sistemi projesi tamamlanmış. Elektrik giderlerinin bir kısmı bu proje ile karşılanırken, ilerleyen dönemlerde ek güneş enerjisi sistemleri kurulması da planlanıyor. ISO 14001, OHSAS 45001, ISO 9001 ve RMRS sertifikaları, şirketin çevreye ve kalite yönetimine olan yaklaşımını gösteriyor.

Finansal Durum ve Gelir Kaynakları

2024 yılı ilk çeyreği itibarıyla, Özata Denizcilik’in özkaynakları 1 milyar 648 milyon TL seviyesinde. Şirket, ağırlıklı olarak bakım ve onarım hizmetlerinden gelir elde ediyor; bu hizmetler net satışlarının yüzde 99’unu oluşturuyor. İhracat odaklı bir gelir modeli benimseyen şirketin, satış gelirlerinin yüzde 93’ü ihracat faaliyetlerinden sağlanmakta.

Özata Denizcilik ihracat odaklı bir firma olduğundan döviz kurlarındaki hareketlenmeler bu şirket bilançosuna direkt olarak etkide bulunabilir. Bu anlamda OZATD yatırımcıları için önümüzdeki dönemde kurlardaki yukarı ve aşağı hareketler fiyatlamalar açısından önemli bir gösterge oluşturabilir.

OZATD için talep toplama tarihleri 27-28-29 Ağustos olarak belirlendi. Bir sonraki haftada yani Eylül ayının ilk haftasında da şirket hisselerinin borsada işlem görmeye başlaması bekleniyor. Tüm yatırımcılara bol kazançlı günler dileriz.

İlginizi Çekebilir:Kripto Paralar Güne Nasıl Başladı? Bitcoin Fiyat Analizi 24.06.2024
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

haftaya başlarken güncel piyasa yorumları, dolar, euro, bitcoin, borsa analizi
Haftaya Başlarken Piyasa Analizi-Euro, Altın,Bitcoin,Borsa Yorumu
Hektaş bedelli sermaye artırımı kararı aldı. Süreç ile ilgili merak edilenler
HEKTAŞ (HEKTS) Bedelli Sermaye Artırımı İçin SPK’ya Başvurdu
bedelsiz sermaye artırımı nedir, bedelsiz sermaye artışı amaçları ve sonuçları
Bedelsiz Sermaye Artırımı Nedir? Hisse Fiyatını Nasıl Etkiler?
Smart güneş hisse yorumu, smrtg hisse analizi
Smart Güneş Hisse Yorumları, SMRTG Hisse Analizi
EPDK açıkladı: elekriğe yüzde 38 zam geldi
Elektriğe Yüzde 38 Zam Geldi. Enerji Hisseleri Nasıl Tepki Verir?
son 1 yılda en çok değer kaybeden hisseler
Son 1 Yılda En Çok Değer Kaybeden Hisseler, (Eylül 2024)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsa Burada | © 2024 |