Derecelendirme Kuruluşu S&P, Türkiye’nin Kredi Notunu Yükseltti
- Derecelendirme Kuruluşu S&P, Türkiye’nin Kredi Notunu Yükseltti
- S&P Türkiye'nin Notunu İkinci Kez Artırdı
- TCMB'nin Para Politikası Vurgusu
- Asgari Ücret ve Enflasyon İlişkisine Vurgu Yapıldı
- S&P Not Artırım Kararı Borsayı Nasıl Etkiler?
- Mehmet Şimşek S&P Not Artırımı ile İlgili Konuştu
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), 2024 yılı içinde Türkiye’nin kredi notunu ikinci kez yukarı çekti. Kuruluşun açıklamasına göre Türkiye’nin notu B+ seviyesinden bir basamak daha yükselerek BB- seviyesine çıkarıldı. Kredi notu görünümü ise “durağan” açıklandı.
S&P Türkiye’nin Notunu İkinci Kez Artırdı
S&P, geçtiğimiz mayıs ayında da Türkiye’nin kredi notunu B‘den B+‘ya yükseltmiş, o dönemde ülkenin kredi notu görünümünü “pozitif” olarak tutmuştu. Yıl içindeki 2. değerlendirmesinde Türkiye’nin kredi notunu ikinci kez artıran kurumun bu kararı Türkiye ekonomisinde işlerin Mayıs ayından bu yana daha da iyiye gittiğinin teyidi oldu. Bu kez not artırımı ile birlikte görünüm durağan olarak belirlendi. Yani 2025’te de aynı para politikasının deva edip etmeyeceği, jeopolitik ve siyasi gelişmelerin Türkiye’nin otu üzerinde etkili olacağına dair bir sinyal bıraktı.
Diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları da benzer adımlar atıyor. Fitch Ratings, Eylül 2024’te Türkiye’nin notunu B+ seviyesinden BB- seviyesine çıkarmış ve görünümü “durağan” olarak belirlemişti. O dönemde ekonomistler, Türkiye’nin not artışına yönelik iyimser bir hava olduğunu ve diğer kuruluşların da bunu takip edebileceğini belirtmişlerdi. Gerçekten de, sadece bir ay sonra S&P, bu beklentileri karşılayan bir not artışı gerçekleştirdi.
Bir diğer önemli kuruluş olan Moody’s, Temmuz ayında Türkiye’nin kredi notunu B3‘ten B1 seviyesine yükseltmiş, görünümünü ise “pozitif” olarak sürdürmüştü. Tek seferde Türkiye’nin krdi notunu 2kademe yükselten Moody’s kararı sonrası S&P’de yıl içinde ikinci sefer de 2. not artırımına gitmiş oldu.
TCMB’nin Para Politikası Vurgusu
S&P’nin Türkiye’ye dair not artışında dikkat çeken başlıklardan biri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) izlediği sıkı para politikası oldu. Açıklamada, Türk yetkililerin lira istikrarını sağlama, enflasyonu düşürme ve döviz rezervlerini güçlendirme yönündeki çabalarının bu not artışında etkili olduğu ifade edildi. Ayrıca, Türkiye’nin finansal sistemini dolarizasyon etkisinden uzaklaştırma çabalarının da pozitif bir etki yarattığı vurgulandı.
Ek olarak, Türkiye’nin tasarruf açığının kapanmaya başladığına dikkat çekildi. Cari açığın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) oranı, 2022 yılından bu yana yaklaşık 4 puanlık bir düşüş kaydetmiş durumda. Bu, ekonomide dengelenmenin önemli göstergelerinden biri olarak öne çıkıyor.
S&P’nin durağan görünüm kararı ise, Türk yetkililerin enflasyonu kontrol altına alma ve ekonomiyi yeniden dengeleme planlarına yönelik belirsizlikleri yansıtıyor. Ancak kuruluş, enflasyonun tek haneli seviyelere düşürülmesi ve Türk Lirası’na olan güvenin yeniden tesis edilmesi durumunda kredi notunun tekrar yükseltilebileceğini belirtiyor.
Asgari Ücret ve Enflasyon İlişkisine Vurgu Yapıldı
S&P’nin değerlendirmesinde dikkat çeken bir diğer konu ise asgari ücret oldu. Yapılan açıklamada, asgari ücret artışının enflasyonla mücadelede risk oluşturabileceği belirtiliyor. Hükümetin 2025 yıl sonu için belirlediği %17 enflasyon hedefi ile 2024 yılı için tahmin edilen %44 enflasyon oranı arasında ciddi bir fark var. Asgari ücrette yapılacak yüksek oranlı bir artış, bu farkın büyümesine ve enflasyonla mücadelede sürecin zorlaşmasına neden olabilir.
%30‘un üzerindeki bir artış oranı, enflasyonla mücadelede işleri zorlaştırabilir. Ancak Türkiye’de 2028 yılına kadar planlanmış bir seçim olmaması, hükümete daha kontrollü bir mali politika uygulama alanı bırakıyor. Bu durum, enflasyon ve talep baskısının daha kademeli olarak düşürülebileceği bir süreç sunuyor.
S&P ayrıca, özel tüketimin yavaşlamasının Türkiye ekonomisini soğutma konusunda kilit bir rol oynayacağını belirtiyor. Kuruluşun tahminine göre Türkiye’nin reel GSYH büyümesi 2025’te %2.3 civarında gerçekleşecek.
S&P Not Artırım Kararı Borsayı Nasıl Etkiler?
Türkiye’nin ekonomik görünümü açısından oldukça önemli aslında kredi notunun yükselmesi. Ancak gelin görün ki bu not artırımları bu yıl içerisinde bir kaç kez gelmesine karşın borsaya olumlu bir etkisi olmadı. Bu doğrultuda S&P’nin yapmış olduğu not artırımının da hisse senedi piyasalarında olumlu bir etki oluşturma ihtimali düşük. Ancak şu da bir gerçek ki yabancı kurumlara göre Türkiye’nin olduğu ekonomi politikaları doğru yolda.
Özellikle para politikasının bu şekilde devam etmesi 2025 yılında Türkiye’nin kredi notunun yeniden yatırım yapılabilir seviyelere çıkmasını sağlayabilir. Eğer bu durum yaşanırsa borsaya ciddi bir yabancı yatırımcı akını yaşayabiliriz. Ancak kısa vadede Türkiye’nin kredi notu derecelendirme kuruluşları nezdinde hala yatırım yapılabilir seviyelerin oldukça altında. Dolayısı ile bu kredi notu artırımı borsaya yabancı yatırımcıyı çekme açısından çok büyük bir anlam taşımıyor diyebiliriz.
Mehmet Şimşek S&P Not Artırımı ile İlgili Konuştu
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu artırması sonrası yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
S&P kredi notumuzu B+’dan BB-’ye yükseltti. Bu yıl üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu tarafından notu iki kademe artırılan tek ülkeyiz. Not artışında ekonomide dengelenme, azalan cari açık ve dış finansman ihtiyacı, Türk lirasının istikrarı, güçlenen rezervler ve dezenflasyon süreci etkili oldu. Programımızla sağladığımız bu olumlu gelişmeler aynı zamanda ülke risk primimizi düşürmüş ve dış borçlanma maliyetlerimizde önemli iyileşme sağlamıştır. Daha yüksek notu ima eden piyasa göstergelerimiz önümüzdeki dönemde olumlu gelişmelerin süreceğine işaret ediyor.