Türkiye Gri Listeden Çıktı. Borsaya ve Piyasalara Etkileri

Merakla beklenen Türkiye’nin gri listeden çıkıp çıkamayacağına dair dedikodular bugün itibariyle son buldu. Türkiye uzun bir süredir uğraşmış olduğu gri listeden çıkmayı bugün başardı. Peki Türkiye’nin gri listeden çıkması borsayı nasıl etkiler? Gri listeden çıkılması piyasaları nasıl etkiler?

Türkiye Artık Gri Listede Yok

2021 yılında kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile ilgili gerekli adımları yeteri kadar atmadığı gerekçesi ile FATF tarafından gri listeye alınan Türkiye bugün itibariyle bu listeden adını sildirmeyi başardı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geldiğinde en önemli öncelikleri arasında bu konu yer alıyordu. Çünkü Türkiye’nin gri listede olması, yabancı fonların ülkemize yatırımlarını ciddi oranda kısıtlıyordu. Bu da para ve maliye politikalarında atılan adımların randımanlı karşılık bulmasını engelliyordu. An itibariyle bu engel ortadan kalktı ve Türkiye adını gri listeden sildirmeyi başardı.

Mehmet Şimşek : Başardık !

Bakan Şimek FATF’nin gri listeden çıkış haberini Başardık tweetiyle duyurdu. X’den yapmış olduğu paylaşımda ‘ Başardık (Türk Bayrağı emojisi) kullanan Şimşek’in gün içerisine ayrıntılı bir değerlendirme yapacağını düşünüyoruz.

Mehmet Şimşek’in Başardık tweeti X’de TT listesine girdi.

Gri Listeden Çıktıktan SonraBorsa ve Piyasa Fiyatlaması

Türkiye’nin gri listeden çıktığına dair haberlerin gelmesiyle birlikte Borsa İstanbul’da yukarı yönlü hareketler ivme kazandı. 10,800 puanı aşan BIST 100 endeksi birmiktar geri çekildi. Yatırımcıların burada uyanık olmalarında fayda var. Zaten bazı hisselerde önceden beklentiler alınmış ve BIST yükselişe geçmişti. Şimdi yükselişler sınırlı kalabilir hatta piyasalara korku salma amacı ile düşüş gerçekleşebilir. Ancak sonuç oalrak gri listeden çıkış adımı çok önemli bir adım ve yaşanacak düşüşler yeni fonlara alım fırsatı verecektir Dolayısı ile biz yükselişleri satış fırsatı görmek yerine düşüşleri alım fırstaı gören tarafta olmaya devam ediyor olacağız.

Gri listeden çıkış haberinin döviz kurları üzerinde ise önemli bir etkisi olmadı. Zaten daha önce yapmış olduğumuz analiz içerisinde de TL çaprazlı kurlarda gri listeden çıkış haberinin önemli bir etkisinin olmasını beklemediğimizi ifade etmiştik.

Borsa tarafında gri listeden çıkmış olmamızın etkileri önümüzdeki haftadan itibaren görülmeye başlanabilir. İlk etapta büyük hisse senetlerinde yabancıların pozisyon artırdığı bir ortam yaşanabilir. Daha sonra ise genele yayılan bir yükseliş hareketi izleyebiliriz. Yaz ayları boyunca Borsa İstanbul’da 12.000 puan seviyesine doğru bir yükseliş hareketi beklenebilir. Tabii burada diğer şartların sabit kalması koşulunu da eklemekte fayda var. Özellikle Rusya – Ukrayna ve İsrail -Filistin savaşlarının ne yönde ilerleyeceği de piyasalar açısında önemli olacaktır.

Borsayı etkileyebilecek diğer bir gelişme ise FED’in faiz politikası. Veriler oldukça kafa karıştırıcı olmaya devam ediyor. Bazı FED üyeleri faiz indiriminde geç kalmama konusunda uyarılar yaparken bazı üyeler yıl sonuna kadar faiz indirimi yapılmamalı diyor. Burada Fed’in atacak olduğu faiz adımları ve FED Başkanı Powell’ın söylemleri Borsa İstanbul fiyatlamaları açısından da büyük önem taşıyor olacak.

Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz’ın Gri Liste Paylaşımı

Türkiye’nin gri listeden çıkarılması sonrası Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bir paylaşımda bulundu. Başta Mehmet Şimşek olmak üzere, tüm kurumlara teşekkürlerini iletti.

Kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanının engellenmesine yönelik tamamlamış olduğumuz eylem planı sayesinde, Türkiye bugün gri listeden çıkmıştır. Bu gelişme ile birlikte uluslararası yatırımcıların ülkemizin finansal sistemine olan güveni daha da güçlenmiştir. Kararın, hem finans sektörümüz hem de reel sektörümüz açısından son derece olumlu sonuçları olacaktır. Türkiye’nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır. Ülkemize yönelik sermaye akışının ivmelenmesiyle Türk lirası varlıklara olan ilginin artması, dezenflasyon sürecini de hızlandıracaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığımız başta olmak üzere, bu süreçte emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyoruz.

İlginizi Çekebilir:Moody’s Sonrası Borsa Nasıl Açılır? Piyasalarda Yeni Hafta 22.07.2024
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

türkiye gri listeden çıkıyor borsa nasıl etkilenir
Türkiye Gri Listeden Çıkıyor mu? Borsa Nasıl Etkilenir?
Fitch Türkiyenn kredi notunu yükseltti
Fitch, Türkiye’nin Kredi Notunu Yükseltti. Piyasaları Nasıl Etkiler?
Smart güneş hisse yorumu, smrtg hisse analizi
Smart Güneş Hisse Yorumları, SMRTG Hisse Analizi
YEO Tekoloji Enerji şirket incelemesi, YEOTK hisse yorum ve analizleri
YEO Teknoloji Enerji İncelemesi, YEOTK Hisse Analiz ve Yorumları
Kontrolmatik hisse yorum ve analizleri kontr hisse detayları
KONTR Hisse Analizi, Güncel Kontrolmatik Yorum ve Beklentileri
Hektaş bedelli sermaye artırımı kararı aldı. Süreç ile ilgili merak edilenler
HEKTAŞ (HEKTS) Bedelli Sermaye Artırımı İçin SPK’ya Başvurdu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsa Burada | © 2024 | Döviz, Borsa ve Finans Piyasaları