Mehmet Şimşek’in Borsa Kazançlarına Yönelik Vergi Açıklaması

Geçtiğimiz hafta büyük bir süre gündemi meşgul eden borsada işlem vergisi haberiyle satış yiyen Borsa İstanbul’a bir şok ta bugün Bakan Mehmet Şimşek’ten geldi. BloombergHT’de soruları yanıtlayan Mehmet Şimşek borsaya bu pakette değil ancak sonraki pakette kazançların vergilendirilmesi için çalışıldığını söyledi.

Borsada Gelir Vergisi İçin Çalışıyoruz

Mehmet Şimşek borsada vergilendirme ile alakalı önemli bir açıklamada bulundu. Açıklamanın detayları şu şekilde;

Borsada işlem vergisinin arzu edilen sonuçlar doğurmayacağına inandık. Sermaye kazançlarının vergilendirilmesi ilave çalışma gerektiriyor. Borsanın vergilendirilmesi bu paketin konusu değil; ama tekrar ediyorum vergilendirilmemiş alan kalmayacak. Hiç bir alan kayıt dışı kalmayacak, bütün kazançlar makul düzeyde vergilendirilecek.

Bakan Mehmet Şimşek borsaya yönelik açıklamaları dışında da bazı önemli açıklamalarda bulundu. şte açıklamalardan bazı satırbaşları;

  • Yurt dışı çıkış harcı 1963 yılında getirilmiş. 2001 yılına kadar 100 dolar olarak uygulanmış. Bizim hükümetlerimiz döneminde aşağı çekilmiş ve TL cinsinden sembolik bir hale gelmiş. Geçen sene Türkiye çok büyük bir deprem felaketi yaşadı ve bu yaraları hala sarmaya çalışıyoruz. Evet biz belki uygun görülürse bunun artırılarak bunun da deprem için bir kaynağa dönüştürülmesi taraftarıyız. Öğrencilerden almayacağız. 23 yaşına kadar yurt dışı çıkış harcı alınmaması gündemdeydi son şekli nasıl olur bilmiyorum. İmkanı olanlar yurt dışına gidebiliyor imkanı olmayan gidebilir mi? Tabii ki imkanı olandan yurt dışına gidenden doğrusu böyle bir öneri geldiği zaman biz buna hayır demedik. Ancak taslağın son hali verilmedi.
  • Bahşişlerin vergilendirilmesi hiçbir zaman gündemimizde olmadı. motokurye konusu da pakette yok, gündemde değildi
  • 2023 için 454 bin firma zarar beyan etmiş, sembolik kar beyan edenleri de katarsak kurumlar vergisi mükelleflerinden yarısından fazlası ciddi bir şekilde vergiden kaçmaya çalışmış
  • Az kazanandan az vergi alınacak sistemi kurguluyoruz. Çok kazananları uyarıyorum. Vergi kaçırma ve kayıt dışılığın cezalarını artıracağız.
  • Kripto varlıkları vergi kapsamına alacağız. Bu pakette değil ama bir sonraki pakette muhtemelen borsa kazançlarının da vergilendirilmesini çalışıyoruz.
  • Çok uluslu şirketlerden asgari %15 kurumlar vergisi getiriyoruz
  • Türkiye’de toplanan vergilerin milli gelire oranı %21 bile değil. AB ülkelerinde ortalama %41, OECD ülkeleri ortalaması %34. Doğrudan vergi gelirleri düşük, oraya odaklanacağız.
İlginizi Çekebilir:Piyasalarda Kara Pazartesi | Borsa, Bitcoin ve Altın Fiyatlamaları
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

son 1 yılda en çok değer kaybeden hisseler
Son 1 Yılda En Çok Değer Kaybeden Hisseler, (Eylül 2024)
tavan fiyat nedir, hisse tavan hesaplama
Hisse Tavan Fiyatı Hesaplama, Borsada Tavan Fiyat Uygulaması
borsa güne nasıl başlıyor, döviz, altın ve kripto para yorumları
Borsa Güne Nasıl Başlıyor? Döviz, Altın, Bitcoin Yorum 16.07.2024
Özata Denizcilik halka arz oluyor, halka arz ile ilgili hap bilgiler
Özata Denizcilik San. ve Tic. A.Ş. Halka Arz Oluyor (SPK Onayladı)
Trump'a yapılan saldırı piyasaları nasıl etkiler?
Trump’a Saldırı Piyasaları Nasıl Etkiler? Borsa, Döviz, Altın, Bitcoin
bedelsiz sermaye artırımı bekleyen hisseler
SPK’dan Bedelsiz Sermaye Artırımı Onayı Bekleyen Hisseler 2024

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsa Burada | © 2024 | Döviz, Borsa ve Finans Piyasaları