ASTOR Enerji Yorumları, ASTOR Hisse Analizi, Şirket İncelemesi

Son yıllarda borsaya arz olmuş şirketler içerisinde en çok konuşulan ilk 5 şirketi sorsak bir çok yatırımcı ASTOR cevabını verir. Hem gösterdiği performans hem de yapmış olduğu iş anlaşmaları oldukça dikkat çeken bir enerji şirketi. Yenilenebilir enerji alanında önümüzdeki yıllarda büyük potansiyel vaat eden şirketi tüm detayları ile inceledik. ASTOR hisse senedi güncel grafik analizi ve yorumları. Bilanço değerlendirmesi, F/K ve PD/DD oranları ile en detaylı ASTOR hisse analizleri bu sayfada.

ASTOR Halka Arz Sonrası Hisse Senedinde Yaşanan Değişimler

Ocak 2023’te 12,50 TL’den halka arz edilen ASTOR Enerji o zamandan bu yana oldukça büyük değişimler yaşadı. Fiili dolaşımdaki pay oranı %24,02 olan şirketin şu anki fiili dolaşımdaki pay oranı %27,72 seviyesinde bulunuyor.

12 Temmuz 2024 itibariyle 93,50seviysinden fiyatlanan ASTOR hisse senedi bugüne gelene kadar bir de temettü dağıtımı yaptı. 2023 Mayıs ayında temettü dağıtan şirketin 2024 için bir temettü planı var mı henüz bilinmiyor. Ancak yapmış olduğu işler ve gelen bilançoları sonrasında şirket için 2024’te bedelsiz sermaye artırımı kararının gündeme gelebileceği analistler tarafından ifade ediliyor.

Geçtiğimiz aylarda 150 lira seviyesi üzerini gören ASTOR hisse senedinde enerji sektöründe yaşanan sert satışlar etkili oldu ve fiyat 100liranıj altına kadar gevşedi. Tabii bu düşüşte bir miktar patron satışının olması da etkili oldu. Çünkü ASTOR’dahem Feridun Geçgel hem de ASTOR Holding’in hisse satışları iddi derecede satış baskısına neden oldu. Son olarak Feridun Geçgel’in 37 milyon lot hisse satış haberi hissenin geri çekimesinde büyük etken oldu.

ASTOR Bilanço Analizi ( 2024 İlk Çeyrek Bilançosu )

23 Mayıs’ta 2024’ün ilk çeyrek bilançosu açıklandı. Buna göre ASTOR diğer enerji şirketlerinden ciddi şekilde ayrıştı. Çünkü bir çok yenilenebilir enerji şirketi kazanç konusunda yerinde sayarken ASTOR kazançlarını ciddi oranda artırdı. Yine bu dönemde kazançlarını artıran enerji şirketleri de oldu. SMRTG ve YEOTK gibi şirketler de bu anlamda önemli oranda karını artıran yenilenebilir enerji sektörü hisseleri oldular.

2024’ün ilk çeyreğinde geçen yıla göre satışlarını yüzde 78 artıran ASTOR Enerji 5 milyar 803 milyon TL satış hasılatı yaparken, brüt karını yüzde 103 artırdı. FVÖK kısmında da %91’lik bir artış yakalayan ASTOR’un net karı ise yüzde 365 artarak 571,6 milyon TL oldu. Bilanço kalemlerinde iyileşen diğer bir detay ise şirketin borç kısmıydı. Borç kısmında da bilançosunu yüzde 61 iyileştiren şirketin borcu değil fazlası bulunuyor.

ASTOR’un ilk çeyrek bilançosu sonrasında şirketin PD/DD oranı 7,16 seviyesine, F/K oranı ise 20,80 seviyesine gerilemiş oldu. Yani bilanço sonrası temelde ucuzlayan bir ASTOR hisse senedi karşımıza çıkmış oldu. Bilanço açıklandığında şirket hisseleri 105 liradan fiyatlanırken gelen patron satışlarıyla hisse fiyatında düşüş devam etti. Bu süreçte ASTOR hisse fiyatı 90 TL altını test eti. Bu seviyeden gelen tepkilerle yükselişe geçen ASTOR şu sıralarda 93,50 civarında fiyatlanıyor. Güncel F/K oranı 16,22, güncel PD/DD oranı ise 6,36 ile yenilenebilir enerji sektöründe ucuz kalan hisselerden biri olarak dikkat çekiyor.

ASTOR Hisse Senedi Neden Düştü? ASTOR Ne Zaman Yükselir?

Şirket hisselerinde düşüşün temel sebebi aslında yenilenebilir enerji sektöründe fiyatamaların biraz önden yüklenmiş olmasıydı. Yani ASTOR ve diğer yenilenebilir enerji şirketleri uzun br süredir yükselişteydi. BIST’i sırtlayan bu şirketlerin diğer sektörler ile karşılaştırıldığında çok daha yüksek getiriler sağladığı görülmekteydi. Ancak bu durum 2023 yıl sonuna doğru değişmeye başladı. Sonuç olarak 2023’ün Eylül ayında zirve noktaları gören ASTOR hisse senedinde de gevşeme kaçınılmaz oldu.

Tabi ASTOR tarafında düşüşün tetiklenmesinin diğer nedenlerine de bakmakta fayda var. Bunlara bakıldığında ASTOR Holding’in hisse satışı öne çıkan gelişme olarak görülüyor. Tabi sadece ASTOR Holding değil, Feridun Geçgel’in de yapmış olduğu hisse satışı ASTOR hissesini aşağı önlü baskılanmasında en büyük etkenlerden biri oldu.

Yenilenebilir enerji sektörünün öncü şirketleri arasında yer alan ASTOR tarafında artık yükseliş zamanı yaklaşıyor gibi görünüyor. Uzun bir süredir dip çalışmasını sürdüren ASTOR’da artan bedelsiz beklentisi ve şimdilik son bulan patron satışı artık yukarı yönlü ivmelenmenin önündeki engellerin kalkmasına neden olacak gibi duruyor.

ASTOR Hisse Analizi, Yorum ve Beklentiler

Son dönemde Türkiye’nin uyguladığı sıkı ekonomi politikası patronların kolay paraya ulaşmak adına hisse satışı yapmasına yol açtı. Çünkü diğer türlü kredi faizleri aşırı yüksek olduğundan nakite ulaşmak oldukça zahmetli olacaktı. Bunu fırsat gören patronlar da hisse satışı yolu ile nakit elde ettiler.

Türkiye’de uygulanan para politikası son dönemde meyvelerini vermeye başladı. Türkiye 2021’den bu yana hapsolduğu gri listeden kurtuldu. FATF, Türkiye’nin gereklilikleri yerine getirdiğine hükmetti ve Türkiye’yi gri listeden çıkardı. Enflasyon Haziran 2024 itibariyle gerilemeye başladı. Şimdi de önümüzde 19 Temmuz Moody’s kararı var. Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s 19 Temmuz’da Türkiye ile ilgili kararıı açıklayacak. Piyasaların beklentisi Türkiye’nin kredi notunun artırılacağı yönünde. Dolayısı ile bu haber akışları Borsa İstanbul’u desteklemeye devam ediyor. Önümüzdeki hafta belliolacak bu karar ile beraber borsa tarafında yeni rekor seviyelerin görülmesi bekleniyor.

Bir süredir bankacılık sektörünün sırtladığı BIST tarafında enerji sektörü ne zaman dümeni başına geçecek sorusunun cevabı da aranmaya devam ediliyor. ASTOR tarafında temel analiz göstergeleri oldukça olumlu. Hatta enerji sektörünün potansiyeli en yüksek şirketlerinin başında yer aldığı da söylenebilir. Ancak sektör hisselerinin eşlik etmeyeceği bir yükseliş ASTOR için biraz zor olacaktır. Bu anlamda bankacılık sektöründen çıkacak olan yatırımcıların paralarının yeniden enerji sektörü ve diğer sektörlere akıp akmayacağı önem taşıyor olacak.

ASTOR Güncel Grafik Analizi

Şirketin yeni iş anlaşmaları, alınan ihaleler ve borçsuz olması göz önüne alındığında kısa vadede bedelsiz sermaye artırımına gitme potansiyeli de olduğunu söyleyebiliriz.

ASTOR hisse grafik analizi, ASTOR Enerji teknik yorumu

Teknik anlamda ise haftalık ASTOR grafiğine baktığımızda yukarıda ilk direnç noktası 101.xx ler olduğu görülmekte. Yukarı yönlü hareketin anlam kazanması için bu seviye üzerinde kapanışlar gelmesi önemli. Bir sonraki önemli seviye ise 115 lira seviyesi olacaktır. Buranın kırılmasıyla beraber yeniden zirve noktalara doğru yükselişlerin sürmesi beklenebilir.

ASTOR hisse senedi için aşağıda en önemli seviye 82-84 aralığı. Açıkçası biz ASTOR tarafında bu seviyelere doğru bir gevşeme kısa vade için beklemiyoruz. Ancak olur da bu seviyelere gelirse ciddi bir alım fırsatı da sunabilir.

Önümüzdeki dönemde yapacak olduğu iş anlaşmaları, alacak olduğu ihaleler de ASTOR fiyatlaması için önemli göstergelerden olacaktır. Tabii gelecek olan 2. çeyrek bilançosu da hisse fiyatlamalarını etkileyebilecek en önemli gelişmelerden biri olarak karşımıza çıkacaktır. Bu anlamda bilanço tarihine doğru dikkat çekici hareketler yaşanabilir. 2024’ün yatırımcısını en çok üzen yenilenebilir enerji sektörü hisselerinin başında gelen Europower enerji ile ilgili detayları kaleme aldık. Dilerseniz EUPWR hisse yorumları sayfasında şirketin güncel analizlerine, bilanço detaylarına göz atabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:Tarım Dışı İstihdam Nedir? NFP Verisi Piyasaları Nasıl Etkiler?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

haftalık ekonomik takvim, tcmb ve fed faiz kararları
Bu Hafta Gözler FED ve TCMB’de Olacak, Ekonomik Takvim
VRGYO hisse yorumları
VRGYO Hisse Yorum ve Analizleri, Vera Konsept Şirket İncelemesi
Hektaş bedelli sermaye artırımı kararı aldı. Süreç ile ilgili merak edilenler
HEKTAŞ (HEKTS) Bedelli Sermaye Artırımı İçin SPK’ya Başvurdu
Kontrolmatik yeni iş ilişkisi kontr hisse
Kontrolmatik 8,1 Milyon Euro Tutarında Yeni İş İlişkisini Duyurdu
kripto paralar güne nasıl başlıyor
Kripto Paralar Temmuz Ayına Nasıl Başlıyor? (1 Temmuz 2024)
IMASM Hisse Yorumları, İmaş Makina Hisseleri Neden Düşüyor
İmaş Makina Yüzde 300 Bedelsiz Açıkladı, IMASM Hisse Analizi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsa Burada | © 2024 | Döviz, Borsa ve Finans Piyasaları