Lot Sayısının Az Olması Avantaj mı? Lot Sayısı Az Olan Hisseler

Borsada işlem gören şirketlerin lot sayıları yatırımcılar için büyük önem taşıyor. Peki lot sayısı az olan hisselerin avantajları neler? Lot sayısı düşük olan hisselerin riskleri ve dezavantajları var mı? İşte lotu az olan hisseler hakkında merak edilen tüm detaylar..

Lot Nedir? Lot Sayısı Neden Önemli?

Borsada lot kavramı bir hisse senedinde alınıp satılabilecek minimum adet olarak ifade edilebilir. Hisse senedi fiyatı kaç ise 1 lotun değeri de odur. Çok kısa bir örnekle bunu açıklayalım. Örneğin şu an IMASM hisse senedi 12,60 fiyatı ile işlem görüyor. Bu durumda 1 lot imasm hissesi 12 lira 60 kuruş olarak ifade edilir. Bu şekilde alınıp satılabilen lotların toplamı ise o şirketin borsadaki lot sayısını ifade eder. Yani şirketin borsada işlem gören lot sayısını. Halka açık şirketlerin borsada işlem görmeyen tipteki payları da mevcuttur ancak bunlar borsada işlem görmediğinden toplam lot sayısına dahil edilmez.

Lot sayısı neden önemli kısmına gelecek olur isek, hem dezavantajları hem de avantajları nedeniyle lot sayısının farklı şekillerde önemi var. Lot sayısının neden önemli olduğunu 2 ana başlık halinde açıklamamızda fayda var. Lot sayısının az olmasının hisse için avantajları ve lotu az olan hisselerin dezavantajları diye iki başlık oluşturarak konunun detaylarına bakalım.

Lot Sayısı Az Olan Hisselerin Avantajları

Bu tarz hisse senetlerine bakıldığında genellikle halka arzları üzerinden çok fazla zaman geçmeyen hisseler oldukları görülür. Ancak bazı hisseler yıllar geçmiş olmasına rağmen, borsada yeni hisse satışı yapmayarak lot sayısını az tutmayı başarmıştır.

Lotu az olan hisse senetlerinin avantajlı görülmesinin temel mantığı, kolay toplanabilir olmasıdır. Yani patron veya tahtacı şirket hisselerini lotu çok olan hisselere nazaran daha rahat bir şekilde toplayabilir. Küçük yatırımcıların bu tarz hisseleri seçmesindeki temel mantık budur aslında. Çünkü tahtacı hisseyi götürmek istediğinde çok fazla zorlanmayacaktır. Ya da tahtacı haricinde bir grup veya fon hisseye giri yaptığında sert yükselişlerin yaşanması olasıdır. Bu nedenle de küçük yatırımcı lot sayısı düşük olan hisse senetlerini avantajlı görmektedir.

Özellikle doğru zamanlama ile lotu düşük olan bir hisseye yatırım yaptığınızda, kendinizi yatırımınızı katlayabileceğiniz bir yükseliş hareketinin içinde bulabilirsiniz. Ancak burada zamanlama çok önemlidir. Çünkü tahtacı veya patronun ne planladığını kestirebilmek büyük önem taşır. Aksi takdirde aylarca beklemek zorunda kalacağınız bir hisse yatırımı yapmış olabileceğinizi unutmamalısınız.

Lot Sayısı Az Olan Şirketlerin Dezavantajları

Yatırımcılar lotu az olan hisselerin avantajlı olduklarını düşünürler. Ancak bu tarz hisselerin bazı riskleri ve dezavantajları da bulunur.

Lot sayısı düşük olan hisselerin manipüle edilmesi kolaydır. Bu durum küçük yatırımcı için en büyük risklerden bir tanesidir. Çünkü tahtada malı toplayan kişi veya gruplar canının istediği yönde sert hareketler yapabilir. Bu hareketler yukarı yönlü olabileceği gibi düşüş yönünde de olabilir. Bu anlamda ot sayısı az olan hisselerde tepe fiyatlarda yakalanmamak çok önemlidir. Aksi takdirde ciddi para kayıpları yaşanabilir.

Lot sayısı az olan hisse senetlerinde bir başka riskte likidite sorunudur. Zaman zaman lot sayısı yüksek olan hisselerde bile yaşandığı oluyor likidite sorununun. Ancak lot sayısı az olan hisselerde bu durum çok daha fazla yaşanıyor. Likidite düşük olduğu için düşük hacimde hisse satmak zorlaşıyor. Çok komik rakamlarla hisse senetlerinde yüzde 3-5 değer kayıpları veya kazançları mümkün olabiliyor.

Örneğin bir hisse senedinde satış yapıp nakite geçmek istediniz ancak bakıyorsunuz hissede alıcı yok. Hissede alıcılar yazılı ama çok düşük fiyatlara yazılmış beklemede olan lotlar var. Bu durumda gereksiz yere aşağıdan satış yaparak zarar etme riskiniz bulunuyor.

Yine hisse senedinde likidite düşük olduğundan hisseyi almak istediğinizde o anki fiyatın çok üstüne alım emri göndermeniz gerekebilir. Çünkü siz 100 bin lot almak istediniz ancak tahtada kademelerde belki 5 biner lot satış emri bulunuyor. Bu nedenle bir kaç kademe yukarıdan alım emri vermeniz gerekebilir. Bu gibi durumlar likidite sorunları nedeniyle yatırımcıların zarar etmesine neden olabilir.

Lot sayısı az olan hisselerde en önemli risklerden biri de patron veya ortak satışlarıdır. Daha önce borsada işlem görmeyen tipte olan hisselerin bir KAP haberi ile borsada işlem gören tipe dönüştüğünü ve ertesi günde bir fona veya yatırımcıya satıldığını görebilirsiniz. Bu nedenle borsada işlem gören tipe dönüşüm bildirimleri hisseler açısından kritik önem taşır. Son dönemde enerji sektörü başta olmak üzere bir çok hissede benzer patron satışları görüldü. Gelen patron satışları ile beraber borsada bu hisselerin sert düşüşler yaşadığını gördük. Dolayısı ile bir hisseye sadece lot sayısı düşük diye yatırım yapmak akıllı bir tercih olmayacaktır.

Lot Sayısı Düşük Olan Hisseler Alınmalı mı?

Burada bir yatırım tavsiyesi veremeyiz. Ancak şunu ifade etmekte fayda var. Sosyal medyada ve özellikle Youtube benzeri yerlerde içerik üreten bazı lisanssız ve vasıfsız kişilerin söylemlerine uyarak işlem yapmamalısınız. Lot sayısı düşük bu hisseyi alın iyi kazandırır gibi bir söylemle hisse pazarlayanlar var. Bu tarz hisselerin oluşturabileceği riskleri de avantajları da sizler için detaylıca açıkladık. Bu anlamda lotu az hisseleri tercih ederken zamanlamanın önemini unutmayın.

Bir hisse sadece lot sayısı az olduğu için tercih edilmemeli. Temel analizi, teknik analizi ve hepsinden önemlisi bilanço analizi doğru yapılarak bir tercihte bulunulmalıdır. Son gelen bilançolar ile eski bilançolar karşılaştırılmalı. Hangi kalemlerde iyileşme hangilerinde kötüleşme var gibi detaylar iyice araştırılmalı. Bu detaylar gözetilerek lot sayısı az olan şirketlerin hisseleri tercih edilebilir.

İlginizi Çekebilir:Alpinvest Yatırım Oba Makarnacılık Hissesi Aldı. OBAMS Pay Alımı
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Alpinvest yatırım OBAMS hisse alımı bildirimi
Alpinvest Yatırım Oba Makarnacılık Hissesi Aldı. OBAMS Pay Alımı
gubretas 205 milyon dolarlık yeni yatırım gubrf
Gübretaş Toplam 205 Milyon Dolarlık Yeni Yatırım Kararı – GUBRF
ODAŞ Elektrik 97 milyon lot cante hissesi sattı
ODAŞ Elektrik, 597 Milyon Lot CANTE Hissesi Sattı
Türk Hava Yolları hisse yorumları, analistlerin ve kurumların beklentileri
Türk Hava Yolları (THYAO) Yorum, THY Hisse Analizi ve Beklentileri
S&P Türkiye'nin kredi notunu ikinci kez yükseltti
Derecelendirme Kuruluşu S&P, Türkiye’nin Kredi Notunu Yükseltti
bofanın bu hafta en çok aldığı ve sattığı hisseler
BOFA’nın (Bank of America) Bu Hafta Aldığı ve Sattığı Hisseler

Yorumlar

    Batuhan dedi ki:

    Gayet açıklayıcı bir makale olmuş. Twitterda 3 5 balon hesap tutturmuş lot sayısı az olan hisse alın zengin eder diye. He kardeşim o kadar kolaydı, adamlar da seni zengin etmek için lot sayısını az tutuyordu zaten…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsa Burada | © 2024 | Döviz, Borsa ve Finans Piyasaları
DMCA.com Protection Status